Bouwkosten

Een goede calculatie sluit risico’s uit

Het is voor elke projectfase belangrijk om een juiste calculatie te hebben. Een kwalitatieve calculatie geeft een financieel kader, houvast en de mogelijkheid om tijdens een project verantwoorde besluiten te nemen. Risico’s kosten geld en die moeten waar nodig uitgesloten worden. Met een goede calculatie worden deze risico’s uitgesloten, en wordt de slagingskans van een project vergroot.

Onze kracht is dat wij kennis en verstand hebben van bouw- en uitvoeringsmethodieken. Een calculatie is immers meer dan een blad met getallen. Een goede calculatie sluit aan bij de realiteit, geeft de integrale aanpak tussen diverse disciplines weer en moet vertrouwen geven.

Welke calculaties maakt Rijking Bouwkundig advies?

Wij maken calculaties voor elke bouwfase. Wanneer een plan geïnitieerd wordt is een elementenbegroting gewenst om te toetsen of de bouwplannen binnen budget passen. Elementenbegrotingen zijn minder gedetailleerd dan werkbegrotingen, en kunnen hierdoor binnen een kort tijdsbestek gemaakt worden. Elementenbegrotingen, ook wel kostenramingen genoemd, maken wij veel voor architecten en adviesbureaus, maar ook voor particulieren die bijvoorbeeld een huis willen aankopen en de verbouwingskosten gecalculeerd willen hebben voor een financiering. Een globale schets volstaat al voor een elementenbegroting.

Wanneer een project richting de uitvoeringsfase gaat, is een gedetailleerde begroting gewenst. Rijking Bouwkundig advies maakt werkbegrotingen, ook wel inschrijfbegrotingen genoemd, voor hoofdaannemers of bedrijven die werkzaamheden uitvoeren als onderaannemer. 

Hoe gaan wij te werk?

Allereerst plannen wij een startgesprek met de opdrachtgever en plegen wij een bezichtiging op locatie. Wij bespreken het verwachtingspatroon en de specifieke wensen van de opdrachtgever, zoals opslagpercentages, eenheidsprijzen, uurtarieven en de bouwplaatsinrichting. Wanneer wij tekeningen en een bestek of werkomschrijving hebben ontvangen, maken wij met onze calculatiesoftware een elementen- of werkbegroting. Wij trekken nauwkeurig de hoeveelheden uit en onderhouden de contacten met opdrachtgevers, leveranciers en onderaannemers. Tijdens het calculatieproces maken wij prijsvergelijkingen van aangevraagde offertes en behandelen wij de Nota´s van inlichtingen. Tenslotte bespreken wij de gehele calculatie met onze opdrachtgever en passen wij deze eventueel nog aan. 

Onze calculaties worden in Pdf-bestand aangeleverd. Wij kunnen deze ook converteren naar een Excel-bestand, IBIS-TRAD of een CUF-bestand. Dit laatste bestand is universeel en kan geïmporteerd worden in diverse softwareprogramma’s zoals Vakware. Hierdoor kunnen onze opdrachtgevers zelf achteraf nog mutaties aanbrengen.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied calculaties? Kom in contact met ons of vraag een vrijblijvende offerte aan